Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print

De Klassieke Rijkunst


De Klassieke Rijkunst is de laatste jaren in gedrang gekomen, maar het is wel de oudste en meest oorspronkelijke manier om paarden te trainen.


We moeten niet vergeten dat het paard de mens steeds trouw gediend heeft, het paard heeft moedig deelgenomen aan alle grote gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid. In de loop der jaren is de doelstelling echter sterk veranderd.


Door het bestuderen van de historie, worden vele elementen die vergeten zijn, weer opnieuw onder onze aandacht gebracht. We hebben een grote schat aan ervaringen van onze oude grootmeesters, waar we dus heel veel van kunnen leren.


Het doel van de Klassieke Rijkunst:


Is het trainen van het paard om hem maximaal te ontwikkelen binnen zijn vermogen.

Door een breed scala aan rechtrichtende buigingsoefeningen zal het paard zonder druk en behoedzaam getraind worden, door deze trainingen kan hij zich ontwikkelen in een elegant, trots en zelfbewust paard, wat het al is van nature.

Om een aantal weldoordachte oefeningen te doen in de juiste volgorde en dosering ontstaat de rijkunstige opleiding van het paard.Het paard zal uitgroeien tot een sterk, buigzaam en soepel, rechtgericht en gehoorzaam paard, dat zich laat verzamelen.


Er wordt gestreefd om  een zo groot mogelijke harmonie tussen paard en ruiter te creeëren.

Het paard kan op deze manier tot op hoge leeftijd mentaal en fysiek gezond blijven.


Wat kunnen we uit de Klassieke of Academische dressuur halen?


- het geeft ons de mogelijkheid om informatie te vergaren uit de ervaringen van de oude  grootmeesters

- het geeft ons de vaardigheid het paard zo  te trainen en te ontwikkelen, dat  het zelfbewust en tevreden, de wil volgt van de ruiter

- het is een leer, dat de intensiteit van de opleiding niet overdraagbaar is, want elk paard is anders, waaraan volgorde en intensiteit dient te worden aangepast

- de vaardigheid een paard (overeenkomstig zijn fysieke en psychische toestand) op te leiden tot

gebruikspaard.

- is het ontwikkelen van een goed meewerkend, gezond en lang levend paard wat plezier heeft om te werken

- is het behalen van de rijkunst binnen het gestelde doel en de behoefte van het paard te respecterenMarijke de Jong met Paarden begrijpen